• Zmień kontrast
  • Czcionka
  • A
  • A+
  • A++

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 175563
  • Do końca roku: 129 dni
  • Do wakacji: WAKACJE!!!

Kontakt

Prywatna Szkoła Podstawowa w Zgorzelcu

ul.Wolności 8

59-900 Zgorzelec

tel. 75 775 1700

prywatne.lo@poczta.onet.pl

Kuchenne rewolucje w Prymusie

Środa to kulinarny przełom - kuchenne rewolucje pełną parą!  Zaczęliśmy od zdrowego śniadanka - każdy przyniósł ze sobą te produkty, które najchętniej jada na śniadanie i przyrządziliśmy same przysmaki!

Po śniadanku i grach stolikowych przyszła pora na deser:  kochane Prymusy wykonały TAKIE CIASTO, że głowa mała ;)

Zrobiliśmy truskawkowy sernik na zimno :)

Podajemy przepis, bo dzici były tak zachwycone, że pewnie niektórzy rodzice wykorzystają ;)

Przepis:

Na dno dużej wyłożonej tortownicy rozłożyliśmy ciasno biszkopciki.

400 gr truskawek rozdrobniliśmy widelcami na papkę.

Dwie galaretki truskawkowe zalaliśmy 0,5 litra wrzącej wody, dokładnie wymieszaliśmy i pozostawiliśmy do przestygnięcia.

Ubiliśmy mikserem na sztywno 400 ml śmietanki 30%.

W dużej misce wymieszaliśmy mikserem 2 opakowania serka Mascarpone, rozgniecione truskawki i przestudzoną galaretkę.  Następnie delikatnie wmieszaliśmy ubitą śmietanę.  Masę przelaliśmy do tortownicy i wstawiliśmy do lodówki do stężenia.  Powinna tam postać przez noc - ale kto by tyle wytrzymał..?

Po jakichś dwóch godzinach (spacer + turniej w piłkarzyki) ubiliśmy jeszcze 200 ml śmietanki, którą wyłożyliśmy na masę truskawkową, a na wierzch kilka całych i pokrojonych truskawek.

P Y C H O T A !!!

 Galeria